Followers

Monday, June 4, 2012

Dulu & Sekarang

Assalammualaikum semua...^_^


Dah lama rasanya Fida biarkan blog ni tak berupdate...hrmmm busy sangat sebenarnya...tak menang tangan semenjak dah bergelar seorang isteri ni...siapa yang nak kawen tu get ready tau...tapi penat korang tu berbaloi2 seandainya dapat pujian dari suami tercinta...walau kita tak minta untuk dipuji sedemikian rupa...tapi biasalah orang perempuan kan...kalau dapat pujian memang kembang je rasanya...nak nak pulak pujian tu datangnya dari orang yang paling kita sayang...kalau korang perempuan tapi tak ngaku memang korang penipu lah namanya...kalau tak banyak sikit pon pujian dah boleh mengembangkan saraf-saraf deria rasa korang tu...hehehhe
 

Rutin sebagai seorang isteri sangat-sangat berbeza dengan rutin Fida semasa masih bujang dulu...


KALAU DULU balik kerja boleh lepak-lepak dulu depan tv sambil makan keropok keping
TAPI SEKARANG balik kerja je dah kena menghadap dapur, nak kena fikir nak masak apa hari ni, nak kene kemas dapur, nak kene kemas rumah

KALAU DULU iron baju sendiri je tu pon kadang-kadang malas sebab selagi ada baju yang tak payah iron tu selagi tulah iron tu tak digunakan...:)
TAPI SEKARANG iron baju dah jadi satu kerja yang amat rutin, baju suami diutamakan, baju sendiri dibelakangkan...hehehe

KALAU DULU ada masa nak lepak-lepak dengan kawan-kawan pergi berjimba beramai-ramai takde siapa pun yang nak marah, nak karaoke ke tengok wayang ke tak kisah pon
TAPI SEKARANG masa lepak adalah dirumah sahaja (mengemas rumah, basuh pinggan, memasak, basuh baju dll) sebab jarang sangat dapat keluar, lagipun kalau keluar rasanya lebih banyak buang duit daripada menabung... ^_^ tengok wayang pon tak pernah lagi lepas dah kawen ni...hehehe

KALAU DULU nak buat ape-ape pon tak perlu banyak fikir
TAPI SEKARANG kena fikir suami dulu baru diri sendiri

KALAU DULU nak keluar mana-mana tak perlu minta izin cukuplah sekadar telefon mak kat kampung bagitau kita nak pergi mana, tu pon kalau rajin...hehehhehe biasanya main redah je...kikikiki
TAPI SEKARANG semuanya kena mintak izin suami, selagi tak dapat izin dosa pulak kan...tapi ada certain2 benda tu suami kata dia izinkan sebab benda tu dah rutin setiap hari dilakukan...^_^ so senang kan?

KALAU DULU pergi kerja kena pilih sendiri baju nak nak dipakai esoknya
TAPI SEKARANG dah ada suami yang tolong pilihkan...hehehe ngade2 tak? kikikiki

KALAU DULU bila-bila masa pon boleh balik kampung...asal ade duit lebih je memang hilang la dari Putrajaya ni...hehehe
TAPI SEKARANG nak balik kene tengok masa suami jugak...kalau die free baru boleh balik..tapi kalau urgent tetap kena balik, kenalah mintak izin suami dulu baru boleh balik... ^_^

KALAU DULU tabung kat rumah tu asal penuh je pergi pecahkan, kadang2 tak penuh lagi dah pecahkan...hahaha
TAPI SEKARANG berlumba dengan suami tabung siapa yang penuh dulu sebab nak simpan dalam ASB...:)

KALAU DULU tap pernah bawa bekal kat ofis, yelah kafe kan ade
TAPI SEKARANG bekal tu memang dah jadi suatu kewajipan, jarang sangat tak bawa bekal

KALAU DULU nak bangun pagi-pagi punyalah malas lagi-lagi hari minggu
TAPI SEKARANG jam 5.00 pagi dah bangun nak wat sarapan untuk suami, yelah suami kerja shift, so masa die tak tentu, jadi Fida lah yang kena ikut masa suami...nama pon isteri kan... ^_^


tapi itulah yang telah mematangkan Fida, dari tahu masak certain2 lauk je sekarang ni dah boleh la, kira macam pandai dan boleh berbangga la dengan pencapaian diri sendiri untuk masak pelbagai jenis lauk untuk suami makan. Alhamdulillah....Fida suka dengan dunia baru Fida ni...itu jelah sedikit sebanyak pengalaman Fida semenjak bergelar isteri ni yang Fida nak share dengan korang semua...mana yang boleh dijadikan panduan sila-silalah ye, tapi mana yang tak perlu tu cukuplah sekadar menjadi bahan bacaan anda di waktu lapang... ^_^




s a y o n a r a !!!

3 comments:

Cik mama said...

Bila kita dah kawin ni, apa-apa suami dulu, memg bila dah kawin totally rutin harian kita msa bujang dulu akan berubah, tapi sgt menyeronokkan bila dah berdua.. betul tak.?

Cik Nina said...

wahhhh perubahan yg besar kn. hope nnt nina kawen, nina pn blh wt mcm fida. hehe skrg msh bujang mmg malas, asyik lepak je.. hehe tp im ready mental n fizikal :) yeahhh

Syazfida Afzan said...

@Cik mama : yes dear...suami didahulukan dan diutamakan...keperluan die lebih penting dari diri kita sendiri...memang best bila dah berdua ni...dah ada teman utk segala-galanya...^_^

@Cik Nina : memang besar...mula2 pening jugak tapi lame2 dah jadi kebiasaan pulak...cepat2 tau nina...tp lain orang lain caranya lain pengalamannya...^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...