Followers

Thursday, April 19, 2012

I Love Saving Money...^_^

Assalammualaikum semua...^_^

Fida nak share sikit dengan korang apa yang Fida baca hari ni....Sebenarnya tajuk dia KUMPUL BAJET UNTUK KAHWIN...tapi cara-caranya Fida rasa masih boleh diserapkan dalam kehidupan seharian kita...tak salah berbelanja tapi perlulah beringat...bukan senang untuk mendapatkan satu sen duit itu...perlu ada usaha dan seterusnya tawakkal kepada Allah S.W.T.

Fida cuba ringkaskan untuk semua supaya semua mudah faham dan boleh amalkan sendiri tanpa masalah...hehehe 



MASAK SENDIRI
Elakkan makan di luar. Cuba masak sekerap yang mungkin kerana masakan yang dimasak di rumah lebih terjamin kebersihannya dan confirm HALAL. Betul kan?

BELI BELAH SECARA BIJAKSANA
Membeli belah secara online (e-shopping) adalah cara mudah dan dapat menjimatkan wang kerana tiada kos pengangkutan. Anda telah dapat menjimatkan wang anda untuk petrol. Tapi awas, jangan terlalu banyak pulak barang yang dipilih itu, sebab nanti dikira membazir pulak...^_^

JANGAN BERHABIS UNTUK MEMBELI DVD/VCD/MP3/CD/PLAY STATION
Bagi yang amat gemar kepada muzik, game dan seumpamanya, anda perlu cuba menahan diri anda sendiri daripada terlalu kerap membelinya kerana ia hanyalah suatu KEHENDAK dan bukan lah suatu KEPERLUAN. Ingat tu...*_^

JUAL BARANG-BARANG TERPAKAI
Kalau anda ada barang-barang terpakai yang masih elok dan boleh digunakan, tidak salahnya kalau anda menjualnya secara online di mana anda boleh menjana pendapatan sampingan.

BAWA BEKAL KE PEJABAT
Yang ni memang aktiviti Fida selepas kahwin...^_^ Memang tidak dinafikan ramai yang malu nak bawa bekal ke pejabat, ataupu malas nak bangun pagi-pagi semata-mata nak sediakan makanan. Kita sewajarnya sedar bahawa sifat malas dan malu tidak bertempat bukanlah sesuatu yang baik. Ia adalah perkara yang amat berfaedah sekaligus dapat menjimatkan belanja anda seharian...^_^

BERKONGSI KERETA
Kerajaan telah lama menyarankan agar kita berkongsi kereta di mana ia dapat mengurangkan masalah pencemaran udara dan pemanasan global. Bagaimanapun tidak ramai yang mengamalkannya kerana cara ini ada pro dan kontranya. Anda lebih mengetahui situasi anda, jadi fikirlah dengan bijak...^_^

BERSENAM DI RUMAH
Melakukan aktiviti senaman di rumah bukan sahaja menjimatkan wang malah ia juga dapat menjadikan badan anda lebih segar, sihat dan cantik.

JANGAN BERHABIS UNTUK TATARIAS/UBAHSUAI KERETA
Ada dikalangan kita yang sanggup berhabisan wang semata-mata nak menampakkan gahnya kereta mereka. Tetapi mereka tidak sedar bahawa wang telah dibelanjakan itu sebenarnya boleh dijadikan simpanan masa depan. 

GUNAKAN TALIAN PRABAYAR (PREPAID), ELAKKAN PASCABAYAR (POSTPAID)
 Penggunaan talian prabayar dengan sendirinya dapat mengawal penggunaan telefon secara melampau terutamanya di kalangan mereka yang sering terleka "bergayut" di telefon. Sekiranya menggunakan talian pascabayar anda mungkin akan terus berbual berjam-jam lamanya tanpa menyedari masa berlalu. Akhirnya anda terpaksa membayar bil yang melambung tinggi. Jadi beringatlah.

Sumber : Aniqah November 2010 - Wanita & Wang m/s 62 - 63


Peringatan ini bukan hanya untuk anda semua, tetapi juga untuk diri ini yang kadang-kadang culas juga bab menguruskan wang ini. Jadi, jom kita sama-sama mengamalkan amalan berjimat ini...^_^




s a y o n a r a !!!

Tuesday, April 17, 2012

Contest "Cantik Bertudung" by Farina Hunny


SYARAT-SYARAT PENYERTAAN :
1. Digalakkan FOLLOW blog Farina .
2. Buat entry Contest "Cantik Bertudung" by Farina Hunny
3. Copy banner + FULL ENTRY( bermula dari SYARAT sampai BEST BY ye ) , then paste kat entry korang tuh .
4. Sertakan  gambar ( LENGKAP BERTUDUNG ) yang korang nak pertaruhkan . MAKSIMUM 3 sahaja :)
5. Gambar yang dipertaruhkan menjadi hak farinahunny.blogspot.com sepenuhnya
6. tag 3 orang kawan , pastikan dorang tau .
7. Link entry korang kat ruangan komen ( KALAU PRIVACY BLOG  , takleh buka , AUTOMATIK  batal )
HADIAH-HADIAH :

FIRST PRIZE 
❤ sehelai tudung / selendang 
❤ sebuah buku 
❤ seutas tasbih
❤ brooch
❤ ::: FREE sulam manik kat baju kurung :::
SECOND PRIZE
 ❤ sehelai tudung / selendang
❤ sebuah buku
❤ seutas tasbih
❤ brooch
THIRD PRIZE
❤ sehelai tudung / selendang
❤ sebuah buku
❤ brooch







NOTES 
: contest ini diadakan utk sejukkan mata tengok muslimah bertudung :')
: contest ini dibatalkan serta merta jika kurang daripada 20 peserta / Farina meninggal dunia sebelum contest ini ditutup :')
: hadiah simple saje la keyh  :') di"taja" sepenuhnya oleh Farina
: untuk hadiah pertama yg jahitan manik tu , agak leceh la ek :') sspe yg menang tu kne pos baju     korang utk dijahit *100% hasil tangan Farina* . kalau hantar tempah mahal ouh , ni kasi free je taw :')

BEST BY : 30/04/2012 
-atau maybe dipanjangkan / dipendekkan-


Assalammualaikum semua...

hari ni Fida terjoin satu GA dari Farina Hunny la...hehehe bosan-bosan kat ofis ni...tetiba tergerak hati nak buka blog kejap...konon-konon nak tengok je lah...rindulah katakan...tapi tiba-tiba terbaca komen yang mana Fida di tag untuk join satu GA ni (GA yang ni lah...yang korang tengah baca ni..hehhe) tq kepada Nadhirah ye sebab sudi tag Fida...so Fida pon nak join jugak...dan gambar yang Fida pertaruhkan ialah...^_^



dua keping je dah la ye
hehehe
jom semua ramai-ramai kita follow 
blog Farina Hunny 
dan
join lah GA ni
^_^

Fida nak tag sape ye? hrmmm...^_^


dan semua yang sudi baca blog Fida ni...tq so much...^_^



s a y o n a r a !!!

Tuesday, April 3, 2012

Syurga itu....dimanakah???

Assalammualaikum semua...^_^



Kata orang...

"Syurga seorang isteri itu ada dibawah telapak kaki suaminya"... 

dan kata orang lagi...

"Syurga seorang suami itu ada dibawah telapak kaki ibunya"...


Sebab itulah sebagai seorang isteri kita perlu melebihkan ibu mertua kita lagi daripada ibu kandung kita sendiri kerana ibu mertua kitalah yang melahir dan membesarkan suami kita...

tetapi itu tidak bermakna kita perlu mengabaikan ibu kandung kita kerana selagi ada nafas dan nyawa kita...ibu tetap ibu...kita perlu menyayangi ibu kita dengan sepenuh hati kita...

kerana jasa mereka melahir dan membesarkan kita adalah sangat tidak terhingga dan kita sejujurnya memang TIDAK AKAN MAMPU untuk membalas jasa-jasa yang telah ibu kita taburkan sepanjang membesarkan kita...

Ada orang kata seorang ibu mampu untuk menjaga hatta 10 orang anak sekalipun, tetapi seorang anak masih belum tentu mampu untuk menjaga ibunya yang seorang itu...

Jadi kepada semua pembaca blog Fida ni, Marilah kita sama-sama muhasabah diri kita semula dan sayangilah ibu anda selagi anda diberi izin oleh Yang Maha Kuasa yakni Allah S.W.T. untuk bernafas di bumi-Nya yang Indah dan Permai ini...


Renung-renungkan dan Selamat Beramal...^_^



Lots of Love
Fida...

s a y o n a r a !!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...