Followers

Thursday, June 7, 2012

Resipi : Ketam Masak Lemak Cili Api

Assalammualaikum semua...^_^


hari ni Fida nak share satu resipi untuk lauk Fida dan suami malam ni...:) sebab kesian kat husband, dah lama mintak buatkan lauk ni, tapi masih belum berkesempatan...harap-harap menjadi dengan jayanya lah resipi fida tu nanti...^_^

Fida ambil je resipi ni dari  http://noorsha.blogspot.com...jangan lupa terjah ye...:)

RESEPI KETAM MASAK LEMAK CILI API


terliur kan tengok? hehehe tak sabar nak masak malam ni...^_^



Bahan-bahan ( 1 family ) 

1 kg ketam
segenggam cili api
1 biji kelapa -diparut & diperah santannya dgn sedikit air
2 inci kunyit hidup
1 batang serai - dititik
1 keping asam gelugor
garam

Cara-cara 

1.bersihkan ketam dan ketepikan.
2.tumbuk lumat cili api dan kunyit hidup.
3.masukkan pes cili yang ditumbuk tadi dan serai beserta santan ke dalam periuk.
4.masak atas api sederhana sampai menggelegak. kacau selalu untuk elak santan pecah.
5. masukkan ketam dalam periuk.
6.kerap simbah kuah perlahan2 ke atas ikan hingga ketam masak (kulit menjadi kemerah merahan) utk elak santan pecah.
6.Sementara itu boleh masukkan asam gelugor dan perasakan dengan garam.
Sedia dihidang......


senang je kan? memang senang tapi yang jadi malas tu sebab nak kena maintain kacau je konon-kononnya tak nak bagi pecah minyak...hahahha tapi biasanya kalau Fida yang masak memang pecah je minyaknye...hahaha


Selamat Mencuba... ^_^




s a y o n a r a !!!

6 comments:

CINTA UNTUK KITA said...

alahai.. laparnya kak...:(

Syazfida Afzan said...

@cinta untuk kita : hehe tulah pagi2 lagi dah terliur tgok...harap2 menjadik la malam nanti...:)

Cik mama said...

aduhh sedappnya ketamm.. lapoo..lapoo jadinya.. hujung minggu ni nak trylaa.. tergodaa sudahhh..!!

Syazfida Afzan said...

@cik mama : try jangan tak try...Fida pon dah xsabar nak buat malam ni...hehehhe

Bali Tour said...

This is great Article
Thanks for the recipe

Krishna Bali Tours said...

Tris a great blog, i love it! Bali Tours
Bali Travel Guide

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...