Followers

Friday, February 8, 2013

Detik Kelahiran Zafran



17 Januari 2013

12.00 tengah malam

mula-mula Fida ingat hanya False Contraction....tapi bila sakit tu terlalu kerap...setiap 5 minit sakit....sampai dah tak tertahan lagi nak tanggung...nasib baik mak memang dah ada dekat rumah Fida...terus suruh mak call suami Fida yang tengah kerja shift malam....lama jugalah tunggu asben Fida nak sampai rumah sebab banyak prosedur yang dia perlu buat untuk minta kebenaran keluar awal....dalam pukul 1.00 pagi jugalah baru asben sampai rumah...sampai je rumah terus siap-siap nak ke hospital....

1.45 pagi

sampai saja di dewan bersalin Hospital Putrajaya, Fida terus masuk ke bilik bersalin tu sebab doktor nak check jalan, then Alhamdulillah jalan dah buka 3cm....then doktor minta nurse masukkan Fida ke dalam wad dulu sebab kebetulan ada satu je katil kosong di wad 2B katil no. 3....Alhamdulillah sampai juga hajat Fida nak bersalin di Hospital Putrajaya...

2.30 pagi

semua prosedur nak masuk wad baru je siap, yelah sebab ambil darah lagi...macam-macam lagi...tapi time tu cucuk lah kat mane pon dah tak kisah sebab sakit nak bersalin tu lagi kuat...sampai dah tak rasa sakit yang lain lagi dah....masuk je wad, rasa cemburu tengok kakak katil sebelah ni tidur...Fida dah tak boleh nak tidur sebab sakit ni datang setiap 5 minit...Tuhan je tahu....:(

7.15 pagi

doktor datang untuk check jalan lagi sekali, then Fida dibawa ke bilik prosedur yang ada dalam wad tu...tapi baru je buka 4cm....lame kan nak buka? sampai bila mak call je, Fida dah nangis-nangis...mak Fida pon nangis sama....tapi bila nangis tu kan...seriously memang lagi sakit... so nasihat Fida, korang kalau sakit nak bersalin tu jangan nangis tau...tarik nafas panjang-panjang then lepas ikut mulut perlahan-lahan....InsyaAllah akan kurang sikitlah sakit tu....

9.00 pagi

Fida makan sarapan tapi tak habis sebab dah sakit kan...selera pon dah tak ada...nasib baik akak kat katil sebelah Fida ni baik...dia siap tolong bancuhkan air milo dia bagi fida minum lagi....katanya untuk tenaga nak teran nanti....sebab Fida tak lalu nak makan kan katanya.....terima kasih fida ucapkan pada akak tu sebab sentiasa bagi semangat dengan tips meneran yang betul....

10.50 pagi

doktor check lagi jalan dan Alhamdulillah jalan dah buka 5cm dan doktor kata dia nak pecahkan air ketuban...mula-mula Fida ingat sakit...tapi seriously tak rasa apa-apa pun masa doktor tu masukkan alat untuk pecahkan ketuban tu....then dah boleh dibawa masuk ke dewan bersalin untuk proses seterusnya lah...:)

11.30 pagi

sampai je kat dewan bersalin tu, macam-macam yang diorang pasang kat perut lah, masukkan air lah....sampai mengiring pun doktor cakap jangan mengiring ke kanan takut baby tak dapat oksigen yang cukup....terpaksa mengiring ke kiri yang mana sangat-sangat tak selesa....tapi terpaksa demi baby.....

sakit ni makin lama makin menjadi then terpaksa mintak epidural....yang ni pon tak tahan juga...bukan cucuk tu yang sakit...tak rasa apa-apa pon...tapi nak tahan diri sebelum doktor cucuk tu yang tak tahan...penat sangat-sangat...lama pulak tu doktor nak cari tempat yang betul supaya boleh cucuk epidural tu....walaupun dah cucuk epidural, sakit tu makin kuat adalah...tak rasa langsung kurangnya...so kesimpulannya, kalau mengandung kali kedua Fida tak nak dah epidural tu.....menyeksakan je...

4.07 petang





lahirlah bayi lelaki bernama Muhammad Thaqif Zafran bin Mohd Zaini secara normal tapi terpaksa vakum sebab mama dia ni dah tak larat nak teran...kesian asben sebab terpaksa keluar dari dewan bersalin tu....Zafran dilahirkan dengan berat 3.35kg....dan masa tu perasaan lega seleganya sebab sakit tu dah hilang serta merta...:) kuasa Tuhan kan...:)

6.00 petang

mama dengan baby dihantar semula masuk ke dalam wad sebelum dibenarkan keluar keesokkan harinya...:) Fida sakit lama, genap-genap 16 jam barulah baby nak keluar....


demikian itu jelah 
serba sedikit pengalaman 
yang Fida dapat kongsikan 
dengan korang semua...:)




s a y o n a r a !!!




8 comments:

Nour Adieb said...

ngeee, baby senyum :D

mc laa said...

congratess akak !!

mc laa said...

congratess akak !!

izzazi syahnaz nazri said...

taniah akak!

Syazfida Afzan said...

tq semua yang wish...:)

Ummi Eila said...

wah ley buat tips utk bersalin nti nie :)

Syazfida Afzan said...

InsyaAllah, Fida cuma kongsikan apa yang Fida alami...untuk sahabat blogger semua...:)

Anonymous said...

salam...pada saya apa yg anda alami semasa proses kelahiran sama dengan semua ibu2 yg bersalin,itu adalah nrmal..sape je yg bersalin xsakit,tanyalah ibu anda sendiri,bersyukur jelah anda dan anak selamat,jika bukan mereka yg membantu,yg buruk dtg dr saya,yg baik dtg dr ALLAH S.W.T..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...