Assalammualaikum semua pembaca setia blog Fida...:)
hari ni Fida nak kongsi serba sedikit info mengenai pemakanan bagi ibu hamil..pada yang masih belum tahu tu, kena ambil tahu..dan pada yang memang dah tahu tu, jom kita share lagi kepada semua...sekadar berkongsi apa yang kita tahu dan pengalaman kita... :)
Pentingnya
pemakanan sepanjang kehamilan
Diet
sihat yang seimbang adalah penting untuk tubuh anda dan bayi berada dalam
keadaan sihat walafiat. Ini kerana semua makanan yang anda makan akan menjadi
makanannya juga.
Antara
zat yang penting dalam pemakanan ibu hamil ialah:
1. Protein - meningkatkan tahap
kepekaan. Terbentuk dari asid amino. Tirosin boleh meningkatkan penghasilan
dopamine, norepinephrine and epinephrine. Pengambilan makanan berprotein boleh
meningkatkan tenaga mental. Makanan yang mengandungi protein termasuklah ikan,
ayam, daging dan telur. Kekacang (seperti yangterdapat dalam Diafood), susu,
keju dan tofu.
2. Karbohidrat - Anti stres dan
memberi ketenangan. Karbohidrat merangsang pelepasan insulin ke dalam aliran
darah. Ia akan mengeluarkan asid amino dari dalam darah kecuali trptophan yang
akan diserap ke dalam serotonin. Kerana itulah ramai yang berdiet akan
mengalami depresi lebih kurang dua minggu kerana tahap pengambilan karbohidrat
yang terlalu rendah. Makanan yang mengandungi karbohidrat termasuklah roti,
gandum, nasi, emping dan buah-buahan. Untuk kesan yang lebih baik, makan
protein dan karbohidrat secara berasingan.
3. Asid Folik - mencegah dipresi.
Kekurangan asid folik boleh mengakibatkan paras serotonin di dalam otak
menurun. 200 mikrogram mencukupi untuk mengatasi dipresi dan jumlah ini boleh
didapati dari sayur bayam atau meminum segelas jus oren. Ia juga merupakan
salah satu unsur vitamin B untuk membantu mengelakkan kecacatan saraf tunjang
(NTD), seperti spina bifida pada bayi yang belum lahir.
4. Selenium - mencegah dari
cepat marah. Kemurungan, keradangan, degil dan susah hati berlaku kerana
kekurangan selenium. Selenium boleh diperolehi dari kekacang (Diafood),
sandwich tuna dan biji bunga matahari.
5. Flavonoids - Tindakan antioksida
dari flavonoids melindungi dari berlakunya hilang ingatan disebabkan oleh
faktor ketuaan dengan cara menghalang kerosakan akibat radikal bebas dan
meningkatkan aliran darah. Koko di dalam susu Intel-Lac mengandungi flavonoids
yang diperlukan untuk kesihatan minda.
6. Zat Besi - amat penting bagi
membantu sel-sel darah merah dalam badan manusia dan mencegah anemia.
Kekurangan zat besi dikaitkan dengan masalah ingatan jangka pendek. Sekiranya
kekurangan zat besi berlaku di kalangan kanak-kanak ia boleh merencatkan
keupayaan pembelajaran mereka. Penyelidik mendapati zat besi membantu
meningkatkan aktiviti neurotransmiter di dalam otak. Ia boleh didapati dari
daging merah, hati, limpa, ikan bilis, tauhu dan tempe.
7. Vitamin E - Tahap vitamin E
yang rendah di dalam darah dikaitkan dengan kelemahan sewaktu ujian mengingat.
Vitamin E boleh mengurangkan kerosakan tisu disebabkan oleh radikal bebas.
Diafood mengandungi vitaminE.
8. Kalsium - kalsium boleh
didapati daripada sumber susu, hasil tenusu, majerin, dan keju. Kalsium
tambahan perlu diambil oleh ibu yang mengalami masalah kekurangan zat besi
untuk membantu perkembangan gigi dan tulang bayi. Selain itu, kalsium dapat
mengurangkan gejala kebas-kebas atau kekejangan pada ibu sewaktu tempoh
kehamilan terutama pada trimester ketiga. Malah berdasarkan kajian terhadap
pesakit darah tinggi mendapati kalsium berperanan mengurangkan kecenderungan
seseorang ibu daripada mendapat penyakit darah tinggi ketika hamil.
9. DHA - DHA penting
terhadap perkembangan minda bayi. Ia juga berfungi untuk memantapkan lagi
pertumbuhan penglihatan dan otak bayi sejak dalam kandungan lagi.
Setiap
ibu hamil perlu tahu perkaran paling penting sepanjang tempoh kehamilannya
ialah tahu menjaga dan mengambil pemakanan kesihatan yang terbaik sepanjang
tempoh kehamilannya.
No comments:
Post a Comment