Followers

Tuesday, October 23, 2012

Checklist Barang Keperluan Untuk dibawa Ke Hospital

Assalammualaikum....


Fida xsempat nak edit sangat...so campur-campur je lah ye...mana-mana yang korang rasa dapat membantu Alhamdulillah...sila ambil k...:) sharing is caring... :)



Checklist Barang Keperluan Untuk dibawa Ke Hospital



Untuk Mama:

1.      Kad Rawatan Bulanan 
2.      Nursing Bra
3.      Nursing Pad
4.      Maternity Panty
5.      Sanitary Pad
6.      Baju Panas
7.      Stokin
8.      Baju Persalinan (Diperlukan waktu keluar hospital)
9.      Kain Batik
10. Tuala
11. Minyak angin @ panas
12. kelengkapan mandi..mana tau,kena tahan wad 2,3 hari

Untuk Bayi:

1.      Baju Lengan Panjang/Pendek
2.      Seluar Panjang/Pendek
3.      Sarung Tangan, Kaki dan Serkup Kepala (Mittens / Booties )
4.      Barut
5.      Lampin/Diapers
6.      Selimut @ kot bayi
7.      Tuala
8.      Sabun Bayi
9.      Syampu
10. Bedak
11. Losyen Bayi @ Minyak Bayi
12. stanby susu tepung tin kecik, botol susu...

Senarai untuk keperluan BABY..

1.      baju sepasang untuk balik nanti, sebab hospital swasta bagi baju kat baby..klu nak bawa lebih juga..silahkan ibu ibu
2.      minyak telon
3.      booties..mittens tak perlu, Doktor tak galakkan pakai sarung tangan
4.      losyen
5.      barut bayi
6.      Susu new born..standbye je, takut air susu belum keluar
7.      botol susu

Senarai untuk keperluan MAMA

1.      kad pengenalan
2.      Medical Card
3.      Appointment Card (standbye)
4.      Bengkung kain dan girdle
5.      Maternity Pad
6.      Minyak Panas/urut
7.      Stokin
8.      Baju dan seluar
9.      Selipar Crocs (hehe nak jaga ibu jari kaki dari tersadung)
10. Nursing Bra
11. Seluar 'kecik'
12. Tudung
13. Tshirt/seluar
14. Sweater
15. Kain batik
16. Towel
17. Camera/camcorder
18. Toilettries-mandian, ubat gigi, mekap, losyen, bedak, sikat rambut, getah rambut dsb
19. ipad/ iphone/laptop untuk layan bosan dan untuk pasang MP3 alquran ketika berada dalam Labour room nanti
20. Milo dan Biskut2 untuk kunyah..lepas bersalin ni cepat lapar
21. Air selusuh
22. Pilis/param jika ada
23. Kad Bank jika anda seorang ibu yang menguruskan seorang diri tentang hari bersejarah itu
24. Telekung
25. alquran


BEBERAPA BARANG YANG DIPERLUKAN UNTUK IBU

1.    Buku Laporan Kesihatan Ibu Mengandung
·        Biasanya buku ini dipanggil buku merah. Jika anda membuat pemeriksaan antenatal di klinik kerajaan, anda akan mendapat buku ini. Jika anda membuat pemeriksaan berkala di klinik swasta, bawalah juga buku laporan yang disediakan jika ada. Buku laporan ini sangat penting kerana ia mengandungi laporan kesihatan anda sepanjang tempoh kehamilan. Ini memudahkan pihak hospital membuat rujukan segera jika ada apa-apa komplikasi ketika kelahiran nanti. Ia juga diperlukan ketika mendaftar kelahiran anak dan daftar masuk sekolah rendah.

2.    Sepasang Baju Ketika Anda Pulang Dari Hospital
·        Anda mungkin masih tetap kelihatan sedang hamil lagi ketika ini. Ini kerana untuk tubuh kembali ke bentuk asal semula akan memakan masa. Oleh itu, bawalah baju yang selesa dan tidak sempit. Tidak perlu bawa baju terlalu banyak. Ini kerana pihak klinik atau hospital tempat anda bersalin biasanya menyediakan baju khas untuk para pesakit.

3.    Sandal
·        Bawa sandal yang sesuai untuk digunakan di dalam wad dan untuk ke bilik mandi atau tandas (pastikan tapak sandal tidak licin). Anda tidak perlu risau jika sandal anda basah jika dibawa ke bilik mandi.
4.    Stoking
·        Anda perlukan dua pasang stoking. Pakailah stoking kerana selepas bersalin, suhu badan anda menjadi tidak menentu. Ini disebabkan badan anda dalam proses pemulihan dan penyesuaian untuk kembali kepada keadaan asal.

5.    Pakaian Dalam
·        Bawalah bra yang sesuai untuk menyusukan bayi anda. Bawa juga seluar dalam yang secukupnya sepanjang anda berada di hospital. Seluar dalam yang lebih besar atau seluar dalam yang anda gunakan sepanjang kehamilan masih boleh digunakan. Mungkin tidak selesa jika anda memakai seluar dalam yang kecil dengan keadaan perut anda yang sedang dalam proses pemulihan.

6.    Tuala Wanita Khusus Untuk Ibu Bersalin
·        Terdapat banyak jenis tuala wanita di pasaran. Pilihlah bentuk dan jenama yang selesa dan mudah dipakai.

7.    Kelengkapan Kendiri Seperti Bedak, Sikat, Deodoran Dll.
·        Anda perlu tampil ceria dan kemas walaupun dalam hari berpantang. Jika ini kelahiran bayi sulung anda, mungkin ramai kawan dan saudara yang mahu datang menziarahi anda di hospital.

8.    Syampu Dan Sabun
·        Mungkin ada beberapa hospital yang menyediakannya. Tetapi bergantung kepada anda jika anda ingin menggunakan milik anda sendiri, maka lebih baik anda mempersiapkannya.

9.    Ubat-Ubatan
·        Sediakan ubat-ubatan seperti minyak urut dan lain-lain. Manalah tahu anda memerlukannya jika lenguh-lenguh badan dan rasa tidak selesa.

10.        Makanan
·        Siapa kata makanan tidak perlu dibawa bersama ke hospital? Bawalah sekurang-kurangnya bekalan biskut kering. Ibu yang sudah melahirkan akan sentiasa menyusukan bayinya dan akan sentiasa rasa lapar. Anda tidak perlu bimbang jika tiba-tiba perut berkeroncong walaupun baru 30 minit menghabiskan makanan tengah hari. Jangan lupa termos air untuk menyimpan bekalan air panas pula.


KEPERLUAN UNTUK BAYI ANDA

11.        Lampin bayi
·        Lampin bayi tidak disediakan di hospital. Bawalah lebih lampin bayi kerana bayi yang baru lahir akan kerap membuang air kecil dan air besar. Bawa bersama tisu basah dan kelengkapan lain untuk membersihkan bayi.

12.        Baju Bayi, Sarung Kaki Dan Sarung Tangan Bayi
·        Biasanya di hospital, jururawat akan memandikan bayi pada waktu pagi sahaja. Pastikan anda menyediakan lampin dan selimut bayi. Sesudah memandikan bayi, jururawat akan menyerahkan bayi kepada anda untuk dipakaikan baju, bengkung, sarung tangan dan sarung kaki. Bawalah pakaian bayi yang secukupnya.

13.        Selimut Bayi
·        Bayi yang baru lahir akan dibalut dengan selimut atau dipanggil bedung. Ini bagi menggelakkannya daripada mudah terkejut. Jika dibalut begitu, bayi akan mudah tidur dengan nyenyak. Masa ini jugalah untuk ibunya berehat sama.

Keperluan Ibu:
(Masukkan Ke Dalam Satu Beg)

1)      Kad Pengenalan Diri
2)      Buku Mengandung (Kad Pemeriksaan Kesihatan Ibu Hamil)
3)      Kad Insuran Kesihatan
4)      Kain Batik
5)      Selipar
6)      Stokin
7)      Minyak (Dari Set Produk Bersalin yang anda beli)
8)      Pad (Tuala Wanita)
9)      Tali pad (jika perlu)
10) Pakaian Dalam
11) Seluar Dalam Pakai Buang (jika ada)
12) Breast Pump
13) Bahan-Bahan Bacaan (jika perlu)
14) Kelengkapan Mandi (Tuala, Berus Gigi, Pencuci Muka)
15) Perlengkapan Kecantikan
16) Baju Yang Akan Digunakan Untuk Pulang (Pilih Yang Longgar Dan Butang Di Depan Agar Mudah Untuk Menyusukan Bayi)
17) Termos
18) Gelas
19) 'Mineral Water'
20) Makanan Ringan (Roti, Biskut Dan Sebagainya)
21) Minuman Segera (Misalnya ; Milo, Nesvita Dan Sebagainya)

Kelengkapan Bayi:
(Masukkan Di Dalam Satu Beg)

1)      Kain Lampin
2)      Kain Selimut & Pakaian
3)      Sarung Tangan dan Sarung Kaki
4)      Tuala
5)      Bedak Bayi
6)      Minyak Bayi
7)      Pampers
8)      Tisu Basah
9)      Botol & Susu (Ada Sesetengah Hospital Tidak Menggalakan Ibu Membawa Botol Susu, Ini Adalah Bertujuan Agar Ibu Memberikan Susu Badan Sepenuhnya Kepada Bayi)
10) Bekas Bertutup Untuk Menyimpan Susu Perahan (jika ada)

Keperluan Ayah:

1)      Kamera / Handycam
2)      Filem
3)      Bateri / Charger
4)      Pakaian
5)      Makanan Ringan
6)      Buku
7)      Majalah Sebagai Bahan Bacaan

Senarai keperluan bayi di hospital

1)      2 helai tuala mandi
2)      2 helai selimut
3)      20 helai kain lampin / pampers
4)      2 pin besar
5)      4 helai seluar kalis air
6)      4 helai baju / baju sejuk
7)      4 pasang seluar panjang
8)      4 pasang sarung kaki dan sarung tangan

Senarai keperluan ibu di hospital

1)      1 helai tuala mandi
2)      1 helai tuala muka
3)      20 keping tuala wanita bersalin (dengan gelung) dan tali
4)      3 helai baju tidur (boleh dibuka di bahagian hadapan, memudahkan untuk menyusu bayi)
5)      1 helai pakaian biasa
6)      2 pasang stoking
7)      1 pasang selipar
8)      3 helai coli khas untuk menyusu
9)      2 pasang pelapik coli
10) 5 helai seluar dalam pakai buang
11) Sikat
12) berus gigi dan ubat gigi
13) barang-barang mandian / kosmetik (bedak,sabun dll)
14) pakaian untuk pulang ke rumah
15) bahan bacaan
16) susu sesuai untuk ibu menyusu seperti ANMUM 2

Senarai yang perlu dibawa oleh bapa

1)      surat rujukan doktor
2)      kad pengenalan anda
3)      kad pengenalan suami anda
4)      surat nikah
5)      wang

 Ingat !!!
Persiapkanlah apa yang perlu anda bawa ke hospital dalam satu beg dan letakkan di tempat yang mudah untuk dilihat dan dicapai. Jika risau terlupa membawanya, letakkan siap-siap di dalam kereta anda. Bawalah kemana-mana sahaja anda pergi. Dan jangan lupa memberitahu pasangan anda tentangnya.




s a y o n a r a !!!


1 comment:

Anonymous said...

Info yg sgt berguna...tq...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...