Followers

Thursday, October 11, 2012

Pengalaman menjadi Ibu... :)

Assalammualaikum semua...:)

semenjak dua menjak ni Fida dah jarang sangat kan share tentang diri Fida, apa yang jadi dan bakal terjadi kat korang semua kan? bukan apa, idea tu memang ada tapi nak menulis tu yang kekurangan masa..biasalah kan dah nama pun wanita bekerjaya...chewahhh...hehehe jangan marah ye...bergurau sekali sekala dengan korang tak salahkan? dah lama pun Fida tak buat macam tu...rindu pulak rasanya...:)

Bekerjayalah sangat kononnya, padahal jadi kuli je kot kat ofis ni..hehehe jadilah kan? janji datangnya dari sumber yang halal...bukan untuk Fida sorang je tapi untuk anak yang bakal Fida lahirkan tak lama lagi ni...wahhh berdebar pulak bila cakap pasal ni...:) tapi dalam masa yang sama Fida teramat gembira dengan kurniaan dari Allah S.W.T. ni...syukur Ya Allah...:)

Fida sebenarnya nak cerita kat korang semua tentang pengalaman Fida sendiri sepanjang kehamilan yang pertama ni...takdelah banyak sangat pun tapi tetap nak share dengan korang jugak...Fida tak kira!!...hehehe

Fida ingat lagi masa mula-mula kahwin dulu, adalah nak dekat sebulan..period Fida lewat seminggu dah berdebar jugak mula-mula dulu...last-last Fida minta kawan baik Fida ni nama dia Zura temankan pergi Watson kat Alamanda tu sebab nak beli pregnancy test...then bila sampai je kat sana, terus pergi kat bahagian tu lah kan? hehehe eksaited punya pasal Fida beli dua sekaligus...hehehe tamak kan? tapi malam tu Fida tak buat lagi...esoknya baru buat dan keputusannya negatif...Fida tak puas hati so Fida try lagi sekali (kan beli dua benda alah ni...tapi keputusan tetap sama) husband time tu nampak la die macam kecewa kan...tapi mungkin belum rezeki kami masa tu...so, kami fikir positif je...

Fida beli yang ni lah... :)


Then dalam bulan 5 kalau Fida tak silap lah kan...:) Fida buat lagi sekali test ni dengan pregnancy test yang lebih sensitif dengan hormon hgc yang rendah orang kata...dan Alhamdulillah positif...syukur yang amat masa tu...husband lah yang paling happy time tu...Fida buat pregnancy test ni bukan sebab period lewat ke apa tapi sebab sebelum tu husband ada muntah-muntah sampai seminggu...kesian kat dia...pelik jugak...dia jadi makan tu tak nak...minum air je...so Fida pun terfikir la mungkin Fida mengandung kot tapi alahan awalnya datang pada suami...:)

Fida beli yang ni lah...:)



Then, esoknya jugak Fida terus pergi klinik kesihatan kat Presint 3 tu untuk pastikan kesahihannya dengan dapatkan pengesahan doktor....dan Alhamdulillah masa tu doktor check Fida dah mengandung 5 minggu....:) Masa ni Fida memang sihat sangat-sangat lagi...yelah kandungan masih baru kan...Alhamdulillah atas kurniaan dari Allah S.W.T. ni...Sesungguhnya bayi dalam kandungan Fida ni membuatkan kami suami isteri lebih memahami antara satu sama lain....:)

Tapi, bila dah masuk je 3 bulan usia kandungan Fida, Subhanallah...dugaan dah datang...:) memang menyeksakan tapi Fida dan suami redha dengan ketentuan-Nya...mungkin ada hikmah di sebalik setiap kejadian itu...:) Fida mengalami alahan mengandung yang bagi Fida sangat teruk...sampai terpaksa ambil cuti tanpa gaji selama 17 hari lebih kurang 3 minggu jugaklah....sebab sebelum ambil cuti tanpa gaji tu Fida dah kerap sangat cuti sampai cuti untuk bulan semasa tu dah habis untuk Fida apply...MC pulak dah berlambak....last-last terpaksa jugaklah apply cuti tanpa gaji tu kan...demi anak dan diri sendiri....

Mana taknya, Fida pernah sampai merangkak lah nak masuk toilet untuk muntah...punyalah tak larat kemain...air mata ni tak payah cakaplah kan...dah tak terkira banyak mana dah Fida menangis sampai kadang-kadang tu husband marah jugak dia kata menangis tak boleh hilang jugak sakit tu....tapi nak buat macam mana kan...dah nama pun perempuan...hati memang sensitif...tetap nangis jugak sampai husband terpaksa telefon mak Fida (mak mertua) nak minta datang Putrajaya ni jaga Fida sampailah habis cuti tanpa gaji Fida tu...:( dan Alhamdulillah mak datang, mak jaga Fida sebelum puasa lagi sampailah lagi seminggu nak raya...

TERIMA KASIH MAK! adik sayang mak sangat-sangat...tak terbalas adik akan jasa mak tu ....terlalu tinggi nilai kasih sayang seorang ibu pada anaknya....dari adik dalam kandungan sampailah adik dah kahwin dan mengandungkan cucu mak yang ke sembilan dalam keluarga ni, mak tetap setia dengan kasih sayang mak yang tak bertepi tu....adik sayang mak...nilah mak kesayangan Fida.... 




Fida cuti tu sampailah cuti untuk hari raya puasa Fida dah takda...:( sangat sedih time tu tapi inilah dugaan yang kami suami isteri harus tempuh demi anak kami ni...masih terngiang lagi kata-kata Fida masa tu..

"ya, mama sangat sayangkan anak mama ni...mama tak sihat pun takpelah janji anak mama dalam perut ni sihat..."

Kami balik beraya di Besut, Terengganu pun tak lama sebab cuti Fida dah takde untuk apply bagi bulan raya tu...Raya tahun ni lah bagi Fida paling tak best...bukan sebab beraya rumah mertua, tapi sebab raya Fida tak macam orang lain...Fida hanya berbaring di dalam bilik dengan melayan muntah-muntah yang tak berkesudahan...Fida minta maaf pada husband sebab tak dapat beraya macam orang lain....nasib baik husband faham dan dia pun tak pergi beraya macam orang lain...dia yang jaga Fida sepanjang hari raya tu...kesian kat husband...tapi nak buat macam mana kan...

saat orang lain tengah seronok berhari raya dengan family dan kawan-kawan semua, Fida dah pun berada di ofis menjalankan tugas walau bos Fida pun masih bercuti...dan Alhamdulillah hari pertama masuk kerja tu Fida rasa sangat sihat dan dah boleh makan macam biasa sampailah sekarang ni...Alhamdulillah dengan nikmat kesihatan yang Allah bagi ni...Fida takkan sia-siakan sama sekali...husband lah orang yang paling happy saat tu....

Alhamdulillah dengan usia perkahwinan kami genap 7 bulan 1 hari pada hari ni di mana usia kandungan Fida genaplah 6 bulan (24 minggu) pada hari ini jugak, kesihatan Fida bertambah baik hari demi hari, cuma kadang-kadang rasa kurang sihat tu biasalah bagi ibu mengandung kan...tapi taklah seteruk dulu...Alhamdulillah...:) Fida redha dengan ketentuan-Nya...sesungguhnya ada hikmah disebalik setiap apa yang berlaku...:)



Fida dijangka bersalin pada 31 Januari 2013..memang cantik tarikh tu...Alhamdulillah...Doakan kesihatan Fida akan bertambah baik hari demi hari ya...dan jangan lupa doakan Fida selamat melahirkan anak yang comel, sihat dan sempurna kelak ya...:) Terima kasih semua yang sudi membaca tulisan Fida hari ni...:)



lots of love,
Fida







s a y o n a r a !!!



5 comments:

izzazi syahnaz nazri said...

sedih pulak baca.. hahaaa

Mira Adzlia said...

kes sme cm kwn sy...dier pun alah truk..da la wktu tu bln pose..mmg xlrt nk pose...pape pun, smuge slmt sumenya :)

Syazfida Afzan said...

izzazi : sedih pulak die ye...hehehe

mira : Fida pun last minggu puasa tu memang xley nak puasa langsung...pasni kene pulun ganti balik la...:)

nur said...

hi..blog walking here..singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda..

Pregnancy Test Delivery said...

Tahniah2. Dapatkan pregnancy test dengan hanya RM 8 termasuk kos penghantaran (pasaran RM 12). Apa yang ada tahu. Esok selamat sampai di rumah anda. Sila likes SINI

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...